Kapuściana sałatka z dodatkami
Kapuściana sałatka z dodatkami to obowiązkowa pozycja na przełomie wiosny i lata, gdy sezon na młodą kapustę w pełni.
Z młodej kapusty możemy przygotować również wiele innych pysznych dań np. młoda kapusta ze śmietaną, placki z młodej kapusty czy naleśniki z farszem z młodej kapusty. Dzisiaj mam dla was propozycję na pyszną sałatkę z młodej kapusty z dodatkiem tuńczyka. Sałatka jest chrupiąca soczysta i przepyszna. Idealnie nada się na kolację, lub na spotkanie w gronie znajomych. Kapuściana sałatka z dodatkami jest bardzo prosta, nieprzekombinowana i szybka w przygotowaniu. Składniki są idealnie dobrane, a sama sałatka jest pożywna i syta.
KAPUŚCIANA SAŁATKA Z DODATKAMI
Składniki
- młoda kapusta – 1/2 sztuki
- tuńczyk w sosie własnym – 2 puszki
- kukurydza – 1 mała puszka
- czerwona cebula – 1 sztuka
- ser żółty – 200 g
- marchew – 2 sztuki
- szczypiorek – pęczek
Sos:
- jogurt naturalny – 5 łyżek
- musztarda – 1 łyżeczka
- sok z cytryny – 1 łyżka
- czosnek – 2 ząbki
- sól, pieprz
Przygotowanie
1. Młodą kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści, myjemy i drobno szatkujemy.
2. Ser żółty ścieramy na tarce, kukurydzę oraz tuńczyka odsączamy z zalewy.
3. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
4. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, szczypiorek drobno siekamy.
5. Jogurt naturalny mieszamy z musztardą, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
6. Składniki na sałatkę umieszczamy w misce, dodajemy sos i całość razem mieszamy.