Kajmakowiec bez pieczenia
Kajmakowiec to rewelacyjne ciasto na herbatnikach przełożone delikatną masą śmietankową z dodatkiem kokosa oraz warstwy krakersów przełożonych masą kajmakową. Całość, gdy postoi razem odpowiedni czas w lodówce i smaki się przegryzą smakuje obłędnie!
Ciasto kajmakowiec jest bardzo łatwe w przygotowaniu i szybko się je robi. Nawet jeśli macie dwie lewe ręce do pieczenia, śmiało możecie się zabrać na przygotowania. Ciasto na pewno wyjdzie 🙂 Taki deser to idealny dodatek do ulubionej kawy, a także świetna przekąska dla gości na różnego rodzaju okazje. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO KAJMAKOWIEC BEZ PIECZENIA
Składniki
- 500 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g wiórek kokosowych
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
- 100 g czekolady mlecznej
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 40 herbatników
- 40 słonych krakersów
Wykonanie
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na wysokich obrotach z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wsypujemy wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy na małych obrotach, a następnie cienkim strumieniem wlewamy płynną żelatynę. Gotową masę dzielimy na 3 części.
- Formę o wymiarach 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki. Rozprowadzamy na nich 1/3 masy, na której układamy krakersy.
- Krakersy smarujemy masą kajmakową i układamy kolejną warstwę krakersów. Następnie masa i znów herbatniki.
- Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą część masy, którą posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.