Imprezowe paluchy serowe
Imprezowe paluchy serowe to super pomysł na przekąskę, która z pewnością posmakuje wszystkim gościom. Ciasto drożdżowe z pysznymi dodatkami, uformowane w podłużne paluchy smakuje naprawdę świetnie.
Przekąska ta sprawdzi się idealnie na różnego rodzaju domówki czy spotkania z przyjaciółmi. Można je serwować solo, a także z dodatkiem sosu czosnkowego, ketchupu, a nawet filiżanki czerwonego barszczu.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem, na pewno będziecie zachwyceni ich smakiem!
PRZEPIS NA IMPREZOWE PALUCHY SEROWE
Składniki
- 100 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku
- 40 ml oliwy z oliwek
- 2-3 drobno posiekane czarne oliwki
- 25 g drożdży świeżych
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 100 ml wody
- jajko – do smarowania
Nadzienie
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 6-8 czarnych oliwek pokrojonych w kostkę
- 70 g startej mozzarelli
- 50 g startego żółtego sera
Wykonanie
- W misce umieścić drożdże, ciepłe mleko, wodę łyżkę cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na około 15 minut.
- Do miseczki wsypać wszystkie składniki, wlać zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto. Przykryć wilgotną ścierką i odstawić na jedną godzinę.
- Ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkujemy na tą samą wielkość (w kształt prostokąta). Na jednej części rozsmarowujemy przecier pomidorowym, nakładamy oliwki i posypujemy serami.
- Ciasto z farszem nakrywamy drugą częścią ciasta. Nacinamy co około 2-3 cm, tworząc paluchy. Każdy paluch obkręcamy dwa razy.
- Smarujemy wierzch każdego palucha roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temp. 220 stopni.