Imprezowe koszyczki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie to idealna baza do przygotowania wielu smacznych przekąsek, zarówno w wersji na słodko i na słono. Można z niego przygotować ciasteczka z ciasta francuskiego z marmoladą, rożki z ciasta francuskiego, łódeczki imprezowe i wiele innych pyszności.
Tym razem przygotowałam imprezowe koszyczki z ciasta francuskiego, które na domowej imprezie rozeszły się w mgnieniu oka. Wyszły naprawdę przepyszne, a połączenie sera pleśniowego, dżemu żurawinowego, orzechów i rukoli to był strzał w dziesiątkę!
Koszyczki robi się naprawdę szybko i bardzo łatwo a są przepyszne! Z pewnością zrobią furorę na Waszej imprezie, zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA IMPREZOWE KOSZYCZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1/2 słoiczka dżemu żurawinowego
- 100 g serka z niebieską pleśnią
- 60 g orzechów włoskich
- rukola do dekoracji
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i kroimy na kwadraty. Wielkość kwadratów należy dopasować do wielkości formy do muffinek.
- Wycięte kawałki ciasta umieszczamy w formie.
- Ser z niebieską pleśnią kroimy w kosteczkę. Do wnętrza utworzonych koszyczków wkładamy po kilka kostek sera oraz łyżeczkę dżemu żurawinowego.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut, do zarumienienia.
- Koszyczki przed podaniem dekorujemy posiekanymi orzechami i żurawiną.