Gulasz wieprzowy
Gulasz wieprzowy to bardzo klasyczne i popularne danie kuchni europejskiej. Cenione za sycący charakter oraz za głębię smaku. Podstawą tej potrawy jest mięso wieprzowe, pokrojone w kostkę, duszone w bulionie. Oprócz mięsa obowiązkowo muszą pojawić się również warzywa, które podkreślają jego smak.
Gulasz wieprzowy można podawać na wiele sposobów. W towarzystwie ziemniaków, kaszy, ryżu, makaronu, z plackami ziemniaczanymi czy pieczywem. W każdej postaci smakuje rewelacyjnie. Gulasz wieprzowy to doskonały pomysł na obiad, czy ciepła kolacja podczas rodzinnych spotkań. Z pewnością wprowadzi domową i rodzinną atmosferę i cudowny smak.
GULASZ WIEPRZOWY – PRZEPIS
Składniki
- 500 g mięsa wieprzowego
- 400 ml bulionu
- 200 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka mąki pszennej
- 80 ml śmietanki 30%
- słodka papryka
- ostra papryka
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać szczyptę soli, pieprzu, słodkiej papryki oraz ostrej papryki, wymieszać.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, przełożyć mięso i podsmażyć.
- Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
- Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
- Marchewkę obrać i pokroić w półkrążki.
- Warzywa przełożyć na patelnię z mięsem, podsmażyć kilka minut. Całość zalać bulionem, dodać przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykryć pokrywką i dusić pod przykryciem przez około 60 minut.
- Śmietankę kremówkę wymieszać z mąką, wlać na patelnie i mieszać, podgrzewając do zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.