Ekspresowy piernik z powidłami śliwkowymi
Pyszny i aromatyczny piernik z powidłami śliwkowymi, który warto upiec na święta. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników.
Piernik z powidłami śliwkowymi to pyszne ciasto, które uda się już za pierwszym razem. Podczas pieczenia ciasta, z piekarnika ulatnia się cudowny zapach, który wypełni Twój dom świątecznym klimatem. Jeśli szukacie prostego i szybkiego ciasta na świąteczny stół, nasze ciasto piernikowe przełożone powidłami śliwkowymi sprawdzi się idealnie.
EKSPRESOWY PIERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI PRZEPIS
Składniki
Ciasto
- 1 buteleczka kefiru (400 g)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
Polewa czekoladowa
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo
- powidła śliwkowe
Przygotowanie
Wszystkie produkty powinny być w temp. pokojowej.
- W misce mieszam mąkę, kakao, sodę, cukier i przyprawę do piernika.
- Następnie dodaję jajko, miód, kefir i olej. Wszystko ponownie mieszam do połączenia składników.
- Masę przelewam do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piekę 50 minut do suchego patyczka.
- Po upieczeniu i przestygnięciu piernik dzielę na 3 części i przekładam powidłami śliwkowymi.
- Polewa czekoladowa: żelatynę rozpuszczam w odrobinie wody. Pozostałe składniki podgrzewam w kąpieli wodnej. Kiedy składniki już się połączą, dodaję żelatynę i całość dokładnie mieszam.
- Tak przygotowaną polewą polewam ciasto.