Domowy burger z mięsa wołowego
Soczysty kotlet wołowy z dodatkiem warzyw i wypieczone bułki. Co powiecie na domowego hamburgera?
Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na pysznego hamburgera, którego można w łatwy sposób przygotować w domowym zaciszu.
Pewnie wiele osób sądzi, że przygotowanie takiego dania zajmuje sporo czasu, nic bardziej mylnego. Domowy hamburger wołowy jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Sprawdźcie sami!
Składniki
- 500 g dobrej jakości wołowiny
- jajko
- cebula
- 2 łyżki ostrej musztardy
- pieprz i sól do smaku
- tłuszcz do smażenia
- 4 bułki do burgerów
- ogórek konserwowy
- pomidor
- sałata
- sos bbq
Wykonanie
- Wołowinę i 1/2 cebuli zmiel.
- Dodaj do mięsa jajko, musztardę, sól , pieprz i dokładnie wymieszaj. Podziej na 4 części i uformuj 4 kotlety.
- Pozostałą cześć cebuli pokój na dość grube krążki i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Przekrojone na pół bułki podpiecz 3-5 minut w piekarniku, aby były chrupiące.
- Mięso na hamburgery usmaż na bardzo gorącej patelni z małą ilością tłuszczu. Smaż ok 3 – 5 minut z każdej strony.
- Na dolnej części bułki rozsmaruj sos bbq, ułóż sałatę, a następnie plasterki ogórka i pomidora. Na to połóż kotlet, a następnie grillowane krążki cebuli, przykryć górną częścią bułki.