Deser leśny mech z granatem
Deser leśny mech to warstwowy smakołyk złożony z ciasta szpinakowego i kremu śmietanowego posypanego granatem. Świetnie sprawdzi się na rodzinnych imprezach, ponieważ jest efektowny i niezwykle smaczny!
Przepis na deser leśny mech z granatem jest bardzo łatwy, dlatego na pewno poradzą sobie z nią nawet początkujący miłośnicy cukiernictwa. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w potrzebne składniki, zakasać rękawy i brać się do roboty.
DESER LEŚNY MECH Z GRANATEM PRZEPIS
Składniki
- 1 owoc granatu
- 100 g świeżego szpinaku
- 70 g mąki pszennej tortowej
- 50 g cukru
- 70 g oleju roślinnego
- 1 całe jajko
- 330 ml śmietanki kremówki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać żółtko i mieszać do połączenia składników.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.
- Świeży szpinak zblendować na mus, dodać olej i wymieszać. Całość przelać do masy jajecznej i wymieszać do połączenia składników.
- Masę przelać do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez około 30 minut, do suchego patyczka.
- Przestygnięty biszkopt wyskubać. Połowę ciasta rozłożyć do pucharków.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru. Wyłożyć do pucharków i całość posypać pozostałym ciastem.
- Wierzch deserków udekorować owocami granata.
- Deserki schłodzić w lodówce przed podaniem.