Czekoladowa pychotka
Czekoladowa pychotka to uniwersalne ciasto, które doskonale sprawdzi się na różne okazje. Można je przygotować na święta, urodziny, imieniny, czy po prostu do popołudniowej kawy lub herbaty. Przepis na to ciasto czekoladowe jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy, a smakiem z pewnością oczaruje niejedno podniebienie.
CZEKOLADOWA PYCHOTKA PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 160 g cukru
- 30 g kakao
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo
- ok. 12 herbatników kakaowych
- kilka łyżek dżemu porzeczkowego
Polewa
- 70 ml śmietanki kremówki
- 1 tabliczka czekolady deserowej
Przygotowanie
1. Białka oddziel od żółtek i ubij na puszystą pianę z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie już sztywna, zmniejsz obroty miksera i zacznij dodawać żółtka, jedno po drugim.
2. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Suche składniki przesyp do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia.
3. Ciasto przełóż do blaszki (20×30 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
4. Upieczony biszkopt pozostaw do przestygnięcia, a następnie podziel na dwa blaty.
5. Śmietankę kremówkę, mascarpone i cukier puder wymieszany z śmietan-fixem ubij na puszystą masę.
6. Na jeden blat biszkopta wyłóż połowę masy. Na masie ułóż warstwę herbatników i posmaruj je dżemem porzeczkowym. Wyłóż pozostałą część masy.
7. Całość przykryj drugim blatem biszkopta.
8. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę ze śmietanką. Polewę włóż na ciasto.
9. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.