Ciasto z batonikami Mars
W ostatnim czasie bardzo polubiłam ciasta bez pieczenia. Można je przygotować w łatwy sposób, nie trzeba włączać piekarnika i dodatkowo są bardzo smaczne.
Tym razem w naszym domu zagościło ciasto z batonikami Mars. Należy ono do dosyć słodkich ciast, ale moim zdaniem ciasto ma być słodkie 😀 Przełamane jest słonymi krakersami, które idealnie komponują się z masą krówkową. Czekoladowe wykończenia ciasta sprawia, że całość rozpływa się w ustach. Polecam do kawki i nie tylko. Ciasto smakuje obłędnie! Sprawdźcie sami 🙂
CIASTO Z BATONIKAMI MARS – PRZEPIS
Składniki
- 660 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2/3 puszki masy krówkowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- 1 duże opakowanie krakersów
- 1 opakowanie herbatników maślanych (ok. 12-16 sztuk)
- 4 batony mars
- 100 g mlecznej czekolady
Wykonanie
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru i serka mascarpone na puszystą masę. Pod koniec wsypujemy śmietan-fixy, mieszamy do połączenia składników.
- Blaszkę 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia, na dnie układamy herbatniki maślane.
- Przygotowaną masę śmietanową dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy pokrojone w kostkę batony mars. Taką masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i układamy na niej krakersy.
- Na krakersach rozprowadzamy masę krówkową i układamy kolejną warstwę krakersów. Na wierzch wykładamy pozostałą masę śmietanową. Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce czekoladą. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.