Ciasto szpinakowo-truskawkowe
Efektownie ciasto szpinakowe z musem truskawkowym i puszystą masą śmietankową to propozycja na pyszny deser, któremu nikt się nie oprze. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, ale za to jakie smaczne! Wilgotne, aromatyczne i delikatne – po prostu palce lizać. Jeśli lubisz niebanalne ciasta do kawy, to ciasto szpinakowo-truskawkowe sprawdzi się doskonale.
PRZEPIS NA CIASTO SZPINAKOWO-TRUSKAWKOWE
Składniki
Biszkopt:
- mrożony szpinak rozdrobniony – 450 g
- jajka – 4 sztuki
- olej – 300 ml
- mąka – 2,5 szklanki
- cukier – 1 szklanka
- proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
Mus truskawkowy:
- truskawki – 1,5-2 kg
- galaretka truskawkowa – 3 opakowania
Masa śmietanowa:
- śmietana kremówka 30% – 500 ml
- serek mascarpone – 500 g
- cukier puder – 4 łyżki
- żelatyna – 2 łyżki
- wrzątek – 100 ml
Przygotowanie
1 Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody i zblendować na papkę.
2. Jajka ubić na puch z dodatkiem cukru. Ciągle ubijając powoli wlać olej. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec dodać szpinak i całość zmiksować do połączenia składników.
3. Na blaszkę o wymiarach 24×36 wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto szpinakowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
4. Truskawki umyć i oczyścić z szypułek. Zblendować na mus i zagotować. Wsypać do nich galaretki i odstawić do lekkiego stężenia.
5. Z przestygniętego biszkopta ściąć wierzch. Następnie wyłożyć na niego przestygniety mus truskawkowy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
6. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodać mascarpone. Pod koniec ubijania dodać żelatynę wcześniej rozpuszczoną w gorącej wodzie.
7. Gotową śmietankę rozprowadzić po zastygniętym musie truskawkowym.
8. Z odciętej góry biszkoptu wyskubać zieloną część ciasta i obsypać nią wierzch.
9. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.