Ciasto Paryskie
Ciasto paryskie to pyszne ciasto z dodatkiem ciasteczek paryrskie, moczonych w kawie. Ciasto jest bardzo smaczne, wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują.
Ciasto paryskie idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, domowe imprezy, a nawet na święta. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i pięknie prezentuje się na stole. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO PARYSKIE
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek rozmiar L
- 120 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 czubate łyżki cukru pudru
POLEWA
- 70 ml śmietanki kremówki
- 100 g czekolady deserowej
DODATKOWO
- 16 ciastek „Paryskie”
- 200 ml mocnej kawy
Wykonanie
- Białka ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem di pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia, Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem. Miksujemy do uzyskania puszystego kremu.
- Na jeden blat biszkopta wykładamy połowę przygotowanego kremu. Na nim układamy ciastka, które wcześniej moczymy w kawie. Na ciastka wykładamy drugą część masy i przykrywamy biszkoptem.
- Polewa: śmietankę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Gotową polewę wykładamy na ciasto.