Ciasto na kefirze ze śliwkami i kruszonką
To pyszne ciasto na kefirze ze śliwkami i kruszonką zawsze wychodzi. Receptura jest bardzo prosta, a składniki większość z was znajdzie w swojej kuchni.

Dlaczego ciasto na kefirze ze śliwkami i kruszonką jest wyjątkowe?
Połączenie lekko kwaskowatych śliwek i słodkiej, maślanej kruszonki to duet, który zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ciasto samo w sobie jest delikatne, mięciutkie i wilgotne, a kruszonka dodaje mu chrupkości. Już podczas pieczenia unosi się niesamowity zapach, aż ślinka cieknie.
Ciasto ze śliwkami i kruszonką to wypiek idealny do popołudniowej kawy czy herbaty. Sprawdzi się również na wyjątkowe okazje. Jeśli nie macie śliwek, z powodzeniem możecie użyć innych sezonowych owoców.
CIASTO NA KEFIRZE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ PRZEPIS
Czas przygotowania: 10 min | Czas pieczenia: 50 min
Składniki
- Śliwki węgierki – ok. 300 g
Ciasto
- jajka – 3 szt.
- kefir – 250 ml
- mąka pszenna – 480 g
- olej – 125 ml
- cukier – 200 g
- cukier wanilinowy – 16 g
- proszek do pieczenia – 2 czubate łyżeczki
Kruszonka
- cukier – 50 g
- zimne masło – 50 g
- mąka pszenna – 80 g
Przygotowanie
Kefir oraz jajka muszą być w temperaturze pokojowej.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy.
- W osobnej misce wymieszaj trzepaczką kefir z olejem i jajkami.
- Suche składniki przesyp do mokrych i krótko wymieszaj łyżką do połączenia.
- Ciasto przełóż do blaszki o wymiarach 20×30 cm wyścieloną papierem do pieczenia.
- Umyte i pokrojone na ćwiartki śliwki ułóż na cieście.
- Składniki na kruszonkę połącz i rozetrzyj palcami. Posyp po cieście.
- Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez 50 minut do zarumienienia.
- Po upieczeniu i ostygnięciu posyp cukrem pudrem.



