Ciasto marmurek
Ciasto marmurek to wypiek idealny na różne okazje. Idealnie sprawdzi się na święta, spotkania rodzinne czy na co dzień do popołudniowej kawy lub herbaty. Przepis na ciasto marmurek jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy, a smakiem oczaruje niejedno podniebienie. Jeśli lubicie takie nieskomplikowane wypieki, warto upiec to pyszne ciacho.
CIASTO MARMUREK PRZEPIS
Składniki
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 3/4 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
- 70 ml śmietanki kremówki
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 50 g posiekanych orzechów
Przygotowanie
1. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj na przemian: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę gazowaną i olej.
2. Ciasto podziel na 2 części. Do jednej dodaj mąkę ziemniaczaną, do drugiej kakao. Wymieszaj do połączenia składników.
3. Formę o wymiarach 24×24 cm wyściel papierem do pieczenia. Przelej ciasto ciemne, a potem wlej jasną masę i wymieszaj lekko wykałaczką lub widelcem.
4. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
4. W kąpieli wodnej rozpuść śmietankę z czekoladą. Na koniec dodaj posiekane orzechy.
5. Tak przygotowaną polewę wylej na przestygnięte ciasto. Odstaw do całkowitego stężenia w chłodne miejsce.