Ciasto krówkowe z bezą

Ciasto Krówkowe z bezą

Pyszne ciasto krówkowe z bezą. Ciasto jest bardzo smaczne, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu. Wygląda fantastycznie i zachwyca swoim smakiem, każdego!

Ciasto krówkowe z bezą idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Będzie świetnym wyborem na święta, urodziny, imieniny, czy inne okazje z ciągu roku. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

CIASTO KRÓWKOWE Z BEZĄ – PRZEPIS

BISZKOPT

  • 3 jajka rozmiar L
  • 70 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli


KREM ŚMIETANKOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g mascarpone 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix


BEZA

  • 4 białka
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli


DODATKOWO

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 2 garści orzeszków ziemnych

Wykonanie

  • Biszkopt: Białka jajek ubić z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając na wysokich obrotach stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim, pod koniec dodać olej. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 20 minut, do suchego patyczka.  Biszkopt pozostawić do przestygnięcia.
  • Masę krówkową nieco podgrzać, dodać do niej posiekane orzeszki ziemne i wymieszać. Całość rozprowadzić na biszkopcie. 
  • Krem: Śmietankę kremówkę i mascarpone przełożyć do misy miksera, dodać cukier puder wymieszamy z śmietan-fixem. Całość ubić na puszystą i szklistą masę. Gotowy krem wyłożyć na ciasto.
  • Beza: Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania szklistej masy. Po koniec dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia, odrysować wymiar 20×30 cm i w jego obrębie rozłożyć bezę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 30 minut. Bezę studzić w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach. Przestygniętą bezę wyłożyć na ciasto. 
Ciasto Krówkowe z bezą przepis
Przepis na ciasto Krówkowe z bezą

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 30

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

9 − trzy =