Ciasto krówkowe z bezą
Pyszne ciasto krówkowe z bezą. Ciasto jest bardzo smaczne, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu. Wygląda fantastycznie i zachwyca swoim smakiem, każdego!
Ciasto krówkowe z bezą idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Będzie świetnym wyborem na święta, urodziny, imieniny, czy inne okazje z ciągu roku. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
CIASTO KRÓWKOWE Z BEZĄ – PRZEPIS
BISZKOPT
- 3 jajka rozmiar L
- 70 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
KREM ŚMIETANKOWY
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan fix
BEZA
- 4 białka
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
DODATKOWO
- 1/2 puszki masy krówkowej
- 2 garści orzeszków ziemnych
Wykonanie
- Biszkopt: Białka jajek ubić z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając na wysokich obrotach stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim, pod koniec dodać olej. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 20 minut, do suchego patyczka. Biszkopt pozostawić do przestygnięcia.
- Masę krówkową nieco podgrzać, dodać do niej posiekane orzeszki ziemne i wymieszać. Całość rozprowadzić na biszkopcie.
- Krem: Śmietankę kremówkę i mascarpone przełożyć do misy miksera, dodać cukier puder wymieszamy z śmietan-fixem. Całość ubić na puszystą i szklistą masę. Gotowy krem wyłożyć na ciasto.
- Beza: Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania szklistej masy. Po koniec dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia, odrysować wymiar 20×30 cm i w jego obrębie rozłożyć bezę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 30 minut. Bezę studzić w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach. Przestygniętą bezę wyłożyć na ciasto.