Ciasto krówkowa rozkosz
Ciasto krówkowa rozkosz to bardzo smaczny wypiek z dodatkiem kremu budyniowego i słodkiej masy krówkowej.
Ciasto krówkowa rozkosz będzie idealnym deserem, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Sprawdzi się także jako pyszny wypiek na święta a także inne, ważne dla nas okazje.
Przepis na ciasto krówkowa rozkosz
Składniki
Biszkopt
- 3 jajka
- 60 g cukru
- 1/3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki oleju
Masa
- 6 żółtek
- 0.5 l mleka 2%
- 150 g cukru
- 200 g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 200 ml śmietanki 30%
Dodatkowo
- 1 ciasto francuskie
- 250 g masy kajmakowej
Wykonanie
- Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. W kolejnym kroku dodawać żółtka oraz olej. Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Powstałą masę wyłożyć na blaszkę, piec przez 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do tak zwanego suchego patyczka.
- Płat ciasta francuskiego wyłożyć na blachę, ponakłuwać widelcem, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 20 minut.
- Żółtka wymieszać z mąką i 100 ml mleka, pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru. Następnie dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać żółtka wymieszane z mąką, wymieszać do powstania gęstej budyniowej masy.
- Masło zmiksować, następnie dodawać do niego przestygniętą masę budyniową. Ubijać do powstania puszystego kremu.
- Na ciasto francuskie wyłożyć krem, następnie przykryć je biszkoptem. Wierzch posmarować masą kajmakową. Wstawić do lodówki na godzinę.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Z pewnością smakuje obłędnie!