Ciasto Kokosanka
Ciasto kokosanka to obłędny wypiek, który zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ciasto pięknie prezentuje się na talerzu i rewelacyjnie smakuje. Idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje jak i bez okazji. Ciasto kokosanka składa się z kakaowego biszkoptu przełożonego pyszną masą kawową. Wierzch zdobi chrupiąca beza z dodatkiem wiórek kokosowych. Jeśli szukacie przepisu na wyjątkowy deser, ciasto kokosanka będzie idealnym wyborem.
CIASOT KOKOSANKA PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 30 g mąki pszennej tortowej
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 30 g kakao
- szczypta soli
Masa
- 250 g mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki cukru pudru
Beza
- 200 g wiórków kokosowych
- 5 białek
- 180 g cukru
- szczypta soli
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek i ubić z dodatkiem soli na puszystą pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio puszysta i szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka.
- Mąkę wymieszać z kakao i przesypać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Ciasto przełożyć do blaszki 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 25 minut.
Beza
- Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i całość delikatnie wymieszać.
- Masę przełożyć do formy (24×24 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 30 minut.
Masa
- Śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Na koniec wsypać kawę rozpuszczalną i całość delikatnie wymieszać do połączenia.
- Na biszkopt wyłożyć masę, a na nią bezę. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.