Ciasto drożdżowe z budyniem i jabłkiem
Puszyste, delikatne i wilgotne ciasto drożdżowe z budyniem to świetny pomysł na smaczny deser, a także słodką przekąskę w ciągu dnia.
Zaczynając swoją przygodę z pieczeniem, ciasto drożdżowe omijałam szerokim łukiem, gdyż wydawało mi się bardzo skomplikowane oraz pracochłonne. Obecnie wiem, że moje wyrażania były błędne, a ciasto drożdżowe jest naprawdę łatwe. Potrzebujemy jedynie odrobiny cierpliwości i odpowiedniego miejsca do wyrastania ciasta. Nie lubi ono przeciągów, lubi ciepłe dłonie. Jeśli będziecie pamiętać o tych dwóch aspektach, z pewnością poradzicie sobie z jego przygotowaniem.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszną drożdżówkę z nadzieniem budyniowo-jabłkowym. Smakuje naprawdę rewelacyjnie! Polecam każdemu!
PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z BUDYNIEM I JABŁKIEM
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej typu 450
- 50 g otrębów owsianych – można zastąpić zwykłą mąką
- 14 g drożdży instant
- 120 g cukru
- 80 g masła
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 jajka M
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie
- 400 ml mleka
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40 g)
- 2 średnie jabłka
- 2 łyżki cukru
Polewa
- 80 g białej czekolady
- 50 ml mleka
Przygotowanie ciasta
- Do ciepłego mleka dodać drożdże instant, łyżkę cukru oraz mąki. Wszystko wymieszać i odstawić na ok. 15 minut by drożdże zaczęły pracować.
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, otręby, roztopione masło, jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, a następnie przełożyć do miski posypanej mąką, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Przygotowanie nadzienia
- Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając 2 łyżki cukru oraz 400ml mleka (zamiast 500ml).
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z budyniem w temperaturze pokojowej.
Wykonanie
- Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy. 1/5 ciasta rozwałkować na cienki placek i umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- 4/5 ciasta rozwałkować na spory prostokąt. Na cieście rozsmarować nadzienie. Ciasto zwinąć w roladę, pokroić na części i umieścić na cieście znajdującym się w blaszce.
- Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra/dół) na 35 minut. 15 minut przed końcem pieczenia włączyć grzanie tylko od dołu.
Polewa
- W garnuszku umieszczamy mleko i czekoladę. Gotujemy do momentu, aż czekolada się rozpuści.
- Gotową polewę umieszczamy na przestudzonej drożdżówce.