Ciasto drożdżowe z budyniem i jabłkiem

Puszyste, delikatne i wilgotne ciasto drożdżowe z budyniem to świetny pomysł na smaczny deser, a także słodką przekąskę w ciągu dnia.

Zaczynając swoją przygodę z pieczeniem, ciasto drożdżowe omijałam szerokim łukiem, gdyż wydawało mi się bardzo skomplikowane oraz pracochłonne. Obecnie wiem, że moje wyrażania były błędne, a ciasto drożdżowe jest naprawdę łatwe. Potrzebujemy jedynie odrobiny cierpliwości i odpowiedniego miejsca do wyrastania ciasta. Nie lubi ono przeciągów, lubi ciepłe dłonie. Jeśli będziecie pamiętać o tych dwóch aspektach, z pewnością poradzicie sobie z jego przygotowaniem.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszną drożdżówkę z nadzieniem budyniowo-jabłkowym. Smakuje naprawdę rewelacyjnie! Polecam każdemu!

PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z BUDYNIEM I JABŁKIEM

Składniki


Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej typu 450
  • 50 g otrębów owsianych – można zastąpić zwykłą mąką
  • 14 g drożdży instant
  • 120 g cukru
  • 80 g masła
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka M
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie

  • 400 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40 g)
  • 2 średnie jabłka
  • 2 łyżki cukru

Polewa

  • 80 g białej czekolady
  • 50 ml mleka

Przygotowanie ciasta

  • Do ciepłego mleka dodać drożdże instant, łyżkę cukru oraz mąki. Wszystko wymieszać i odstawić na ok. 15 minut by drożdże zaczęły pracować.

  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, otręby, roztopione masło, jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, a następnie przełożyć do miski posypanej mąką, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Przygotowanie nadzienia

  • Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając 2 łyżki cukru oraz 400ml mleka (zamiast 500ml).
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z budyniem w temperaturze pokojowej.

Wykonanie

  • Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy. 1/5 ciasta rozwałkować na cienki placek i umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4/5 ciasta rozwałkować na spory prostokąt. Na cieście rozsmarować nadzienie. Ciasto zwinąć w roladę, pokroić na części i umieścić na cieście znajdującym się w blaszce.
  • Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra/dół) na 35 minut. 15 minut przed końcem pieczenia włączyć grzanie tylko od dołu.

Polewa

  • W garnuszku umieszczamy mleko i czekoladę. Gotujemy do momentu, aż czekolada się rozpuści. 
  • Gotową polewę umieszczamy na przestudzonej drożdżówce.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewiętnaście − trzynaście =