Ciasto czekoladowe z patelni
Proste i smaczne ciasto czekoladowe z dodatkiem bananów, które przygotujesz bez użycia piekarnika!
Ciasto czekoladowe z patelni to doskonała propozycja na szybki i smaczny deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasto jest wilgotne, puszyste i szybko się je robi. Jeśli spodziewacie się gości i potrzebujecie na już czegoś słodkiego, ciasto czekoladowe z patelni sprawdzi się idealnie.
CIASTO CZEKOLADOWE Z PATELNI PRZEPIS
Składniki
- 2 jajka (rozmiar L)
- 180 g mąki pszennej tortowej
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 banany
- 1 łyżka kakao
- 8 g proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Banany obrać i pokroić w plasterki. Poukładać na posmarowanej tłuszczem patelni.
2. Do miski wbić jajka i dodać cukier. Wymieszać do połączenia. Następnie dodać cukier wanilinowy, śmietankę, sól i całość ponownie wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
3. Masę przelać na patelnię z bananami i wyrównać tak, by dokładnie przykryła banany.
4. Ciasto smażyć pod przykryciem przez ok. 15 minut na małym ogniu. Czas smażenia może się różnić, wszystko zależy od kuchenki jaką posiadamy, więc najlepiej sprawdzać wykałaczką, czy ciasto się nie klei. Jeżeli nie, to ciasto obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 5 minut.
5. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem i udekorować wedle uznania.