Ciasto czekoladowe z herbatnikami
Proste, a zarazem efektowne ciasto, które zachwyci na niejednej imprezie. Delikatny biszkopt, masa czekoladowa z kawałkami herbatników, krem śmietankowy i orzeszki to połączenie, któremu nie sposób się oprzeć.
Mimo, że ciasto wygląda na bardzo pracochłonne, w rzeczywistości wcale takie nie jest. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i z łatwością poradzi sobie z nim nawet osoba, która ma przysłowiowe „dwie lewe ręce”. Serdecznie polecam wypróbować przepis na ciasto czekoladowe z herbatnikami przy najbliższej okazji.
CIASTO CZEKOLADOWE Z HERBATNIKAMI PRZEPIS
Składniki
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 65 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Składniki na masę czekoladową:
- 150 g czekolady mlecznej
- 100 g masła
- 200 g herbatników
- 1 łyżka cukru
- 300 ml wody
Składniki na masę śmietankową:
- 330 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 śmietan-fix
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 szklanka orzeszków ziemnych
Przygotowanie
Biszkopt:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać stopniowo cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, jedno po drugim. Na samym końcu dodać przesianą mąkę i całość wymieszać przy użyciu szpatułki.
- Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 20×20 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w 170 st.
Masa czekoladowa:
- Do rondelka wlać wodę, dodać cukier, masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.
- Herbatniki połamać na mniejsze kawałki i wrzucić do masy czekoladowej. Całość wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
- Na przestygnięty biszkopt wyłożyć masę czekoladową z herbatnikami i całość ponownie wstawić do lodówki na godzinkę.
Masa śmietankowa:
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix.
- Krem wyłożyć na masę czekoladową, a wierzch posypać orzeszkami.
- Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ciasto wygląda pięknie! Wypróbuję przepis przy najbliższej okazji, bo zapowiada się pysznie 🙂 Dziękuję!