Ciasto Cassis
Ciasto Cassis to połączenie słodko-kwaśnych smaków, które chyba każdy uwielbia. Kakaowy biszkopt z ponczem na bazie likieru cassis, lekko kwaśny dżem porzeczkowy, delikatny krem na bazie śmietanki i mascarpone oraz puszysta beza kakaowa. Całość smakuje obłędnie! Ciasto jest pyszne i warto je przygotować na święta czy inną okazję.
Poniżej znajdziecie listę składników oraz dokładną instrukcję przygotowania ciasta. Wbrew pozorom nie jest skomplikowane, więc śmiało możecie brać się za pieczenie. Powodzenia!
CIASTO CASSIS – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 100 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 50 g czekolady deserowej
- 150 g cukru
- szczypta soli
PONCZ
- 2 łyżki likieru porzeczkowego Creme de Cassis
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
BEZA
- 200 g drobnego cukru
- 4 białka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
KREM ŚMIETANKOWY
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan fix
DODATKOWO
- 3/4 słoika dżemu porzeczkowego
Przygotowanie
BEZA
- Do misy miksera przekładamy białka w temperaturze pokojowej. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę na wysokich obrotach. Kiedy piana zacznie robić się puszysta, stopniowo dodajemy cukier, ubijamy do uzyskania szklistej masy.
- W osobnej misce mieszamy przesiane kakao z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do ubitych białek, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
- Na blaszce z piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia rysujemy prostokąt o wymiarach 20×30 cm i rozprowadzamy w jego obrębie pianę z białek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, grzanie góra-dół na 15 minut. Po upływie czasu zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i pieczemy 30 minut. Bezę studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
BISZKOPT
- Białka jajek (temperatura pokojowa) ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka.
- Startą na tarce czekoladę mieszamy z mąką i kakao. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na blaszkę 20×30 cm i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy przez 40 minut, grzanie góra-dół.
KREM
- Schłodzoną śmietankę kremówkę oraz serek mascarpone przekładamy do misy miksera. Cukier puder mieszamy z śmietan-fixem, również przekładamy do misy. Całość ubijamy na puszystą masę.
Ciasto CASSIS – wykonanie
- Przestygnięty biszkopt nasączamy ponczem, w tym celu wszystkie składniki na poncz mieszamy ze sobą. Następnie wykładamy dżem porzeczkowy, rozprowadzamy krem śmietankowy, a na nim kładziemy bezę.
- Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.