Ciasto borówkowa chmurka

Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto borówkowa chmurka bez pieczenia. Przekładane herbatnikami, masą krówkową, dżemem porzeczkowymi i pysznym kremem śmietankowym o bardzo lekkiej konsystencji.

Ciasto borówkowa chmurka jest bardzo smaczne a dodatkowo łatwe przygotowaniu, gdyż nie wymaga pieczenia. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy czy spotkania w gronie znajomych.

PRZEPIS NA CIASTO BORÓWKOWA CHMURKA

Składniki

  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 1/2 masy kajmakowej
  • 1/2 dżemu porzeczkowego
  • 300 g borówek

Przygotowanie

  • Formę 24×24 wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy warstwę herbatników.
  • Herbatniki smarujemy masą kajmakową, następnie układamy kolejną warstwę herbatników, które z kolei smarujemy dżemem porzeczkowym.
  • Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Jogurt naturalny miksujemy z dodatkiem cukru pudru, śmietanę kremówkę ubijamy na puch. Ubitą śmietanę łączymy z jogurtem, następnie powoli miksując, wlewamy żelatynę.
  • Gotową masę wykładamy na herbatniki posmarowane dżemem. Na wierzchu masy układamy borówki. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *