Ciasto bella ciao

Bella ciao to niezwykle smaczne ciasto, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Na pewno posmakuje Tobie i Twoim najbliższym. Ponadto jego przygotowanie nie wymaga nawet użycia piekarnika!
Ciasto bella ciao składa się z kruchego krakersowego spodu, delikatnego kremu budyniowego, warstwy masy kajmakowej i dżemu porzeczkowego oraz kremu śmietankowego z dodatkiem poziomkowej galaretki. Wierzch ciasta zdobią prażone na suchej patelni płatki migdałów. Ciasto bella ciao bez pieczenia smakuje obłędnie i pięknie prezentuje się na stole. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
CIASTO BELLA CIAO – PRZEPIS
Składniki
Warstwa budyniowa:
- 120 g masła (temp. pokojowa)
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 40 g mąki pszennej
- 50 g wiórek kokosowych
Warstwa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka o smaku poziomkowym
- 150 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- ok. 60 krakersów
- 2/3 puszki masy krówkowej
- 2/3 słoika dżemu porzeczkowego
- 100 g płatków migdałowych
Przygotowanie
1. Do rondelka wlej 300 ml mleka, dodaj cukier i zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszaj do uzyskania gęstego budyniu. Rondelek z budyniem przykryj folią spożywczą tak, by dotykała wierzchu i odstaw do całkowitego przestygnięcia.
2. Galaretkę o smaku poziomkowym rozpuść w 150 ml gorącej wody i odstaw do przestygnięcia.
3. Płatki migdałów upraż na suchej patelni i odstaw do przestygnięcia.
4. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Następnie ciągle ucierając stopniowo dodawaj zimny budyń. Pod koniec miksowania wsyp wiórki kokosowe.
5. Formę o wymiarach 24×24 cm wyściel papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż warstwę krakersów, a na nie wyłóż masę budyniową.
6. Masę przykryj kolejną warstwę krakersów, którą następnie posmaruj masą krówkową.
7. Następnie ułóż kolejną trzecią warstwę krakersów, na którą wyłóż dżem porzeczkowy.
8. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania wlej przestygniętą, ale ciągle płynną galaretkę poziomkową.
9. Gotową masę wyłóż na ciasto.
10. Wierzch ciasta posyp uprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi.
11. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia najlepiej na całą noc.

