Ciasto Bambino
Ciasto bambino to bardzo smaczny deser, który z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom wypieków z dużą ilością masy. Ciasto składa się z ciemnego i jasnego biszkopta oraz ciemnej i jasnej masy. Dodatek stanowi masa krówkowa, która nadaje mu słodkiego smaku.
Ciasto bambino jest dosyć wysokim wypiekiem, dlatego też można go śmiało podawać w formie tortu. Wypiek ten świetnie prezentuje się na stole i dodatkowo smakuje obłędnie. Jeśli go podacie swoim gościom, z pewnością będą zachwyceni.
PRZEPIS NA CIASTO BAMBINO
Składniki
BISZKOPT CIEMNY
- 3 jajka
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka kakao
- szczypta soli
- 40 ml gorącej wody
BISZKOPT JASNY
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1/5 szklanki gorącej wody
MASA CZEKOLADOWA
- 400 ml śmietany kremówki
- 200 g gorzkiej czekolady
- Szczypta soli
MASA ŚMIETANKOWA
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 serek mascarpone
DODATKOWO
- 200 g masy krówkowej
Przygotowanie
BISZKOPTY
Biszkopt jasny i ciemny przygotowujemy w taki sam sposób.
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania sztywnej piany.
- Do żółtek dodajemy gorącą wodę, całość spieniamy, można to zrobić przy użyciu widelca lub robota. Spienione żółtka dodajemy do ubitych z cukrem białek. Miksujemy do połączenia składników.
- Do masy jajecznej dodajemy mąkę, kakao (w przypadku biszkopta ciemnego) i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Gotową masę wylewamy na wyścieloną papierem do pieczenia blachę (24×36 cm). Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 25 minut. Grzanie góra dół.
MASA CZEKOLADOWA
- Śmietanę kremówkę wlewamy do garnka, dodajemy połowę czekolady, sól i podgrzewamy, do momentu aż czekolada się rozpuści (nie gotujemy). Studzimy, wstawiamy do lodówki.
- Schłodzoną masę ubijamy na sztywno przy pomocy miksera.
MASA ŚMIETANKOWA
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone.
- Miksujemy do połączenia składników.
Wykonanie:
- Jasny biszkopt smarujemy masą krówkową.
- Na masę krówkową wykładamy masę śmietanową.
- Na nią zaś masę czekoladową.
- Całość przykrywamy ciemnym biszkoptem.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.