Ciastka grzebyki z makiem

Ciastka grzebyki z makiem

Ciastka grzebyki z makiem to prosta i smaczna przekąska, którą przygotujecie w kilkanaście minut. Idealnie sprawdzą się na święta i inne okazje. Ciasteczka są bardzo smaczne, chrupiące i mają fajny kształt. Z pewnością zachwycą również najmłodszych. Przepis na ciasteczka z makiem jest bardzo prosty i szybki. Potrzebujesz zaledwie 4 składników, aby je zrobić. Polecam wypróbować i przekonać się jakie są przepyszne.

CIASTKA GRZEBYKI Z MAKIEM PRZEPIS

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 300 g masy makowej
  • żółtko do posmarowania ciastek
  • cukier puder do posypania ciastek

Przygotowanie

1. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i pociąć na paski o szerokości ok. 5-6 cm. Na każdym kawałku ciasta rozsmarować masę makową i zawinąć w rulon zaczynając od szerszej strony. Ułożyć łączeniem do spodu.

2. Następnie każdy rulon troszkę spłaszczyć i pociąć na ok. 5 cm kawałki. Na każdym kawałku zrobić kilka nacięć. 

3. Tak przygotowane ciasteczka przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 15 minut do zarumienienia.

4. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Ciastka grzebyki z makiem przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 × pięć =