Ciastka grzebyki z makiem
Ciastka grzebyki z makiem to prosta i smaczna przekąska, którą przygotujecie w kilkanaście minut. Idealnie sprawdzą się na święta i inne okazje. Ciasteczka są bardzo smaczne, chrupiące i mają fajny kształt. Z pewnością zachwycą również najmłodszych. Przepis na ciasteczka z makiem jest bardzo prosty i szybki. Potrzebujesz zaledwie 4 składników, aby je zrobić. Polecam wypróbować i przekonać się jakie są przepyszne.
CIASTKA GRZEBYKI Z MAKIEM PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 300 g masy makowej
- żółtko do posmarowania ciastek
- cukier puder do posypania ciastek
Przygotowanie
1. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i pociąć na paski o szerokości ok. 5-6 cm. Na każdym kawałku ciasta rozsmarować masę makową i zawinąć w rulon zaczynając od szerszej strony. Ułożyć łączeniem do spodu.
2. Następnie każdy rulon troszkę spłaszczyć i pociąć na ok. 5 cm kawałki. Na każdym kawałku zrobić kilka nacięć.
3. Tak przygotowane ciasteczka przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 15 minut do zarumienienia.
4. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.