Ciastka francuskie z makiem
Proste, smaczne i ekspresowe w przygotowaniu ciasteczka z makiem, które idealnie sprawdzą się na święta lub na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty. Nie wymagają dużej ilości składników i pracy, a smakują obłędnie. Jeśli lubicie takie szybkie przekąski z ciasta francuskiego, to te ciastka z makiem z pewnością przypadną wam do gustu.
CIASTKA FRANCUSKIE Z MAKIEM PRZEPIS
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 300 g masy makowej
- 1 żółtko
- cukier puder
Przygotowanie
1. Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraciki.
2. Na każdy kawałek nałożyć porcję masy makowej i rozmasować po całej powierzchni, zostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu.
3. Dwa przeciwległe boki ciasta zlepić ze sobą tworząc kopertę.
4. Tak przygotowane ciasteczka przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem.
5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok. 15 minut.
6. Po upieczeniu i ostygnięciu ciastka posypać cukrem pudrem.