Ciasteczka z kolorowymi cukierkami
Kruche, łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasteczka maślane z dodatkiem kolorowych cukierków czekoladowych. Gwarantuję, że posmakują nie tylko najmłodszym.
Ciasteczka z kolorowymi cukierkami oprócz tego że doskonale smakują, to również pięknie prezentują się na stole. Idealnie sprawdzą się na imprezy, jako przekąska do pracy czy szkoły, lub do popołudniowej kawy. Zapraszam na przepis!
CIASTECZKA Z KOLOROWYMI CUKIERKAMI PRZEPIS
Składniki
- 1 paczka kolorowych cukierków
- 1 jajko
- 300 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie
1. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i cukrem waniliowym.
2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajko i stopniowo wsypywać mąkę.
3. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na 10 minut.
4. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Z ciasta odrywać kawałki i uformować z nich kuleczki wielkości orzecha włsokiego. Kulki delikatnie spłaszczyć i wcisnąć w nie kilka kolorowych cukierków.
5. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut.
Po upieczeniu ciasteczka ostudzić na kratce.