Chrupiące gofry owsiane
Gofry owsiane to doskonała alternatywa dla tradycyjnych gofrów z mąki pszennej. Są bardziej sycące i zaspokajają głód na dłużej. Poza tym są chrupiące, a z owocowymi dodatkami lub miodem smakują wyśmienicie.
Przepis na gofry owsiane jest prosty i szybki. Nie ma tutaj trudnodostępnych składników, czy też zbędnego przekombinowania. Kilka prostych składników ląduje w blenderze, minuta kręcenia i można smażyć chrupiące gofry. Zapraszam na przepis!
GOFRY OWSIANE PRZEPIS
Składniki (na 6 sztuk)
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 jajka
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Do kielicha blendera wrzucić płatki owsiane i zmielić do uzyskania konsystencji mąki.
2. Następnie do zmielonych płatek dodać jajka, jogurt naturalny, cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wszystko razem zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać roztopione i ostudzone masło. Wymieszać.
3. Przygotowane ciasto umieścić w gorącej gofrownicy nasmarowanej odrobiną tłuszczu. Zapiekać na rumiany kolor (czas pieczenia zależy od mocy urządzenia).
4. Gotowe gofry owsiane podawać z ulubionymi dodatkami.