Chrupiące gofry
Pyszne gofry, które zawsze się udają! Są niesamowicie chrupiące, delikatne, lekkie i smakują jak z budki znad morza.
Aby gofry wyszły idealne, należy pamiętać o kilku ważnych rzeczach! Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, ubite białka z pozostałymi składnikami powinny być wymieszane bardzo delikatne, nie powinno się otwierać gofrownicy podczas pieczenia gofrów oraz gofry należy studzić na kratce. Jeśli będziecie trzymać się tych zasad, Wasze gofry będą idealne!
Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CHRUPIĄCE GOFRY
Składniki
- 240 g szklanki mąki
- 220 ml wody gazowanej
- 2 jajka rozmiar L
- 60 ml oleju
- 60 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie
- Białka jajek przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubić na puszystą pianę. Należy pamiętać, by jajka były w temperaturze pokojowej.
- Żółtka wymieszać z cukrem, dodać wodę gazowaną oraz olej i zmiksować do połączenia.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesypać do masy z żółtkami i wymieszać do połączenia. Kolejno dodać ubite białka i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
- Porcję ciasta przełożyć do nagrzanej gofrownicy i piec około 8 minut.
- Po wyjęciu gofrów z gofrownicy umieścić je na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami.
- Uwaga! Podczas pieczenia się gofrów nie należy otwierać gofrownicy. Czas pieczenia gofrów zależny jest od mocy gofrownicy.