Choinka makowa na święta
Makowa choinka na święta to świetna przekąska, którą można przygotować w bardzo łatwy i szybki sposób. Do jej przygotowania potrzebujemy ciasta francuskiego oraz gotowej masy makowej. Oczywiście najlepszym wyborem będzie domowa masa makowa, jednak wówczas czas przygotowania tej choinki się nieco wydłuży.
Zapraszam na pyszną i efektowną choinkę makową na święta. Jest pyszna i pięknie prezentuje się na stole! Zapraszam na przepis 🙂
CHOINKA MAKOWA NA ŚWIĘTA – PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
- 400 g masy makowej
- 1 żółtko
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Składamy na pół i wycinamy trójkąt równoramienny, na kształt choinki.
- Z resztek ciasta francuskiego wycinamy dwa równe prostokąty, które będą stanowić pień choinki.
- Jeden z trójkątów kładziemy na blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia i wykładamy na niego masę makową, rozsmarowując ją po całej powierzchni ciasta. Na masę kładziemy drugi trójkąt ciasta francuskiego.
- Do choinki doklejamy pień, na od pnia do czubka choinki kładziemy drewnianą łyżkę, a gałęzie nacinamy nożem, po obi stronach. Paski, które będą stanowić gałęzie, zwijamy w ruloniki.
- Choinkę smarujemy żółtkiem, blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 15 minut. Gotową choinkę dekorujemy wedle uznania.