Chleb twarogowy
Pieczenie własnego chleba to świetna sprawa. Domowe pieczywo jest nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze od tego, które sprzedawane jest w sklepach. Dziś mam dla Was przepis na domowy chleb twarogowy, który jest niesamowicie prosty do zrobienia i co najważniejsze przepyszny! Dzięki twarogowi chleb ma cudowny smak, jest mięciutki, a jego skórka przyjemnie chrupie.
CHLEB TWAROGOWY PRZEPIS
Składniki
- 550 g mąki pszennej (typ 650)
- 200 g twarogu półtłustego
- 330 ml letniej wody
- 7 g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
1. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy rozdrobniony twaróg oraz sól.
2. W letniej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Dodajemy do reszty składników i wyrabiamy jednolite ciasto za pomocą dłoni lub robota.
3. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na całą noc.
4. Rano ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na ok. 30 minut, by nabrało temperatury pokojowej.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i wstawiamy keksówkę z chlebem. Pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut.
6. Upieczony chleb studzimy na kratce.