Cebulowe bułeczki
Dziś mamy dla Was przepis na pyszne bułeczki tym razem wytrawne, bo z farszem z duszonej cebulki. Świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przekąska w ciągu dnia. Cebulowe bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu, cudownie pachną i świetnie smakują. Jeśli szukacie pomysłu na prostą i pyszną przekąskę, cebulowe bułeczki z pewnością przypadną wam do gustu.
CEBULOWE BUŁECZKI PRZEPIS
Składniki / 6 szt.
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 25 g masła
- 4 g suchych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo
- 3-4 duże cebule
- 1 łyżeczka maku
- sól
- pieprz
- jajko do posmarowania bułeczek
Przygotowanie
1. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy roztopione masło, mleko, cukier, sól oraz suche drożdże. Całość łączymy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinkę do wyrośnięcia.
2. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Przyprawiamy solą i pieprzem i chwilę podsmażamy pod przykryciem, aby cebulka zmiękła.
3. Z wyrośniętego ciasta robimy wałek i dzielimy go na 6 części. Z każdego z nich formujemy okrągły placek. Na środek każdego placka nakładamy podsmażoną cebulę, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.
4. Placki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy je makiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut, funkcja grzania góra-dół.