Carpaccio z gruszki
Carpaccio z gruszki to prosta i smaczna sałatka ze świeżą gruszką, sałatą, orzechami i odrobiną sera feta. Połączenie tych składników pasuje do siebie idealnie, a smaki rewelacyjnie się uzupełniają. Takie carpaccio z gruszki jest świetną przekąską zarówno w ciagu dnia jak i na lekką kolację. Będzie także wspaniałą przystawką na imprezie, ponieważ pięknie prezentuje się na talerzu.
PRZEPIS NA CARPACCIO Z GRUSZKI
Składniki
- 2 gruszki
- duża garść rukoli lub mieszanki sałat
- ok. 50 g sera feta
- szklanka orzechów włoskich
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta pieprzu
Wykonanie
1 Składniki na sos łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Gruszki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Układamy na talerzu.
3. Sałatę dokładnie myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Układamy na gruszce.
4. Ser feta kroimy w kosteczkę i układamy jako kolejna warstwa.
5 Całość posypujemy orzechami. Przed podaniem polewamy przygotowanym sosem.