Budyniowiec z galaretką na krakersach
Tym razem coś dla fanów ciast bez pieczenia – budyniowiec z galaretką. Ciasto jest mega smaczne i dodatkowo bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealne dla miłośników masy budyniowej i galaretki.
Kruche krakersy i puszysta masa z dodatkiem galaretki to prawdziwy raj dla podniebienia. Zapraszam serdecznie do wypróbowania tego pysznego przepisu.
Składniki
- 1 l mleka
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 5 żółtek
- 120 g cukru
- 30 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 3 galaretki truskawkowe
- 150 g krakersów
Wykonanie
- Żółtka ucieramy, następnie dodajemy do nich cukier, nadal ubijamy do uzyskania jasnej masy.
- Następnie dodajemy 200 ml mleka, mąkę oraz budyń, mieszamy do momentu połączenia składników.
- W garnku zagotowujemy 800 ml mleka, następnie powoli wlewamy do niego masę jajeczną, gotujemy, ciągle mieszając.
- Gotową masę budyniową odstawiamy do ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotowujemy galaretkę w 1000 ml wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Ucieramy masło, następnie dodajemy do niego pariami masę budyniową, ubijamy do momentu uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.
- Blachę 25×36 wykładamy papierem do pieczenia, a na niej rozkładamy krakersy. Na krakersy wykładamy masę budyniową. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie wylewamy na masę budyniową tężejącą galaretkę i ostawiamy do lodówki na całą noc.