Brokułowe jajka faszerowane
Jajka faszerowane to świetna przekąska, która idealnie sprawdzi się podczas świąt Wielkanocnych. Te święta kojarzą nam się z zajączkami, jajkami i kurczaczkami, dlatego też na żadnym stole w Wielkanoc nie powinno zabraknąć jajek faszerowanych.
Tym razem przygotowałam pyszne brokułowe jajka faszerowane, które pięknie wyglądają i są pyszne. Robi się je bardzo łatwo, dlatego zapraszam Was do zapoznania się z przepisem.
Polecam Wam również moje inne przepisy na jajka faszerowane:
- Jajka nadziewane farszem z pieczarek
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Jajka faszerowane szynką i rzodkiewką
- Jajka faszerowane pastą z tuńczyka
PRZEPIS NA BROKUŁOWA JAJKA FASZEROWANE
Składniki
- 5-6 jajek
- 1 mały brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 1 mała cebula czerwona
- pieprz
- sól
Wykonanie
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i dzielimy na połówki. Oddzielamy żółtka od białek.
- Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut.
- Do miski przekładamy żółtka, ugotowanego brokuła, czosnek oraz majonez. Całość blendujemy na papkę za pomocą blendera.
- Powstały farsz doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie nadziewamy nim białka jajek.
- Gotowe jajka dekorujemy drobno posiekaną cebulką.
cudnie wyglądaja