Biskwity z kremem i owocami
Biskwity, czyli pieczone omleciki biszkoptowe, to pomysł na pyszny deser na imprezę lub słodką przekąskę po obiedzie czy kolacji. Wypełnione bitą śmietaną i świeżymi owocami smakują obłędnie i znikają z talerzy błyskawicznie.
Przepis na biskwity z kremem i owocami jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. W smaku są bardzo delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Jeśli szukacie pomysłu na prosty i smaczny deser, który przygotujecie w kilka chwil, biskwity z kremem i owocami sprawdzą się idealnie.
BISKWITY Z KREMEM I OWOCAMI PRZEPIS
Składniki
Ciasto
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Nadzienie
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- truskawki
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Białka oddzielam od żółtek i ubijam na puszystą masę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodaję cukier. Gdy masa będzie już szklista, zmniejszam obroty miksera i dodaję żółtka. Miksuję do połączenia.
- Mąki mieszam ze sobą i dodaję do masy. Całość delikatnie i krótko mieszam tylko do połączenia składników.
- Blaszkę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wykładam łyżką na blachę, tworząc 6 okręgów o średnicy około 15 cm.
- Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę ok. 8 minut.
- Jeszcze ciepłe biszkopciki odklejam delikatnie od papieru i od razu składam na pół. Przykrywam ściereczką i odstawiam do przestygnięcia.
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijam z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Przestygnięte biszkopciki nadziewam bitą śmietaną i dekoruję owocami. Wierzch posypuję cukrem pudrem.