Bigos z młodej kapusty
Wiosna to sezon na młodą kapustę. Warto wówczas zakupić główkę i przygotować bigos z młodej kapusty. Ten bigos różni się troszkę od tradycyjnego bigosu, przygotowywanego z białej kapusty. Jest bardziej delikatny, a sam czas gotowania młodej kapusty jest dużo krótszy.
W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na pyszny bigos z młodej kapusty z dodatkiem marchewki, cebulki i kiełbaski podsmażanej na smalcu. Dzięki niemu bigos ma piękny zapach i cudowny smak. Tak przygotowane danie z młodej kapusty możemy zaserwować na obiad, a także kolację.
Zapraszam serdecznie na domowy bigos z młodej kapusty. Szybki smaczni i pełen świeżych warzyw.
PRZEPIS NA BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 200 g kiełbasy
- 1 szklanka bulionu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu
- 5 ziarenek pieprzu
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie
- Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, następnie myjemy, szatkujemy i przekładamy go garnka.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty.
- Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na łyżce smalcu. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną kiełbasę, całość chwilę dusić, a następnie przełożyć do kapusty.
- Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pieprz, sól, ziarna ziela, liść laurowy oraz ziarna pieprzu. Całość dusimy do miękkości na małym ogniu.
- Pod koniec duszenia dodajemy ocet oraz koncentrat pomidorowy.
- Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Dodajemy do kapusty, dokładnie mieszamy i zdejmujemy garnek z palnika. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.