Banoffee pie – pyszne ciasto bez pieczenia w 10 minut

Banoffee pie

Banoffee pie to pyszne i łatwe do zrobienia ciasto bez pieczenia z dodatkiem bananów, masy krówkowej oraz bitej śmietany.

Ciasto robi się naprawdę szybko – idealne dla zabieganych, dla tych co nie lubią piec, a chcieliby zaskoczyć siebie i bliskich czymś pysznym. Ciasto banoffee sprawdzi się doskonale na przyjęcia, gdy znienacka wpadną goście, lub do popołudniowej kawki czy herbatki. Zachęcam do przygotowania banoffee pie, bo jest naprawdę świetne.

BANOFFEE PIE BEZ PIECZENIA

Składniki

  • śmietana kremówka 30% – 500 ml
  • mascarpone – 250 ml
  • banany – 4 sztuki
  • cukier puder – 3 łyżki
  • masa kajmakowa kakaowa – 2/3 puszki
  • herbatniki kakaowe – ok. 200 g
  • żelatyna – 2 łyżeczki
  • woda – 80 ml
  • kakao do posypania

Przygotowanie

1. Żelatynę rozpuścić w 80 ml wrzącej wody. Odstawić do przestygnięcia.

2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodać mascarpone. Pod koniec ubijania wlać płynną żelatynę.

3. Formę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć warstwę herbatników.

4. Na herbatniki rozprowadzić masę kajmakową. Na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników.

5. Banany obrać i pokroić na połówki. Ułożyć na herbatnikach.

6. Ubitą śmietankę wyłożyć na banany i wyrównać.

7. Wierzch ciasta oprószyć kakao. Przed podaniem schłodzić przez godzinę.

Banoffee pie bez pieczenia
ciasto Banoffee bez pieczenia


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiemnaście − szesnaście =