Banoffee pie – pyszne ciasto bez pieczenia w 10 minut
Banoffee pie to pyszne i łatwe do zrobienia ciasto bez pieczenia z dodatkiem bananów, masy krówkowej oraz bitej śmietany.
Ciasto robi się naprawdę szybko – idealne dla zabieganych, dla tych co nie lubią piec, a chcieliby zaskoczyć siebie i bliskich czymś pysznym. Ciasto banoffee sprawdzi się doskonale na przyjęcia, gdy znienacka wpadną goście, lub do popołudniowej kawki czy herbatki. Zachęcam do przygotowania banoffee pie, bo jest naprawdę świetne.
BANOFFEE PIE BEZ PIECZENIA
Składniki
- śmietana kremówka 30% – 500 ml
- mascarpone – 250 ml
- banany – 4 sztuki
- cukier puder – 3 łyżki
- masa kajmakowa kakaowa – 2/3 puszki
- herbatniki kakaowe – ok. 200 g
- żelatyna – 2 łyżeczki
- woda – 80 ml
- kakao do posypania
Przygotowanie
1. Żelatynę rozpuścić w 80 ml wrzącej wody. Odstawić do przestygnięcia.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodać mascarpone. Pod koniec ubijania wlać płynną żelatynę.
3. Formę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć warstwę herbatników.
4. Na herbatniki rozprowadzić masę kajmakową. Na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników.
5. Banany obrać i pokroić na połówki. Ułożyć na herbatnikach.
6. Ubitą śmietankę wyłożyć na banany i wyrównać.
7. Wierzch ciasta oprószyć kakao. Przed podaniem schłodzić przez godzinę.