Babka drożdżowa z makiem
Lubicie ciasta z makiem? Dziś mam dla was przepis na pyszną babkę drożdżową z makiem, która idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko. Babka z makiem jest wilgotna, puszysta i ładnie wygląda. To rewelacyjny wypiek, który posmakuje każdemu.
– tylko kilka prostych i ogólnodostępnych składników
– bardzo prosta w przygotowaniu
– ładnie prezentuje się na stole
BABKA DROŻDŻOWA Z MAKIEM PRZEPIS
Składniki
- 400 g masy makowej
- 300 g mąki pszennej
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 80 g roztopionego masła
- 7 g suchych drożdży
Polewa
- 100 g czekolady gorzkiej
- 80 ml śmietanki kremówki
Dodatkowo
- garść posiekanych orzechów
- płatki migdałów
Przygotowanie
1. Do miski przełożyć mąkę, jajko, żółtko, cukier, suche drożdże, mleko i roztopione masło. Wyrobić ciasto ręcznie lub za pomocą robota.
2. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do wyrośnięcia.
3. Po upływie czasu, ciasto przełożyć na stolnicę obsypaną mąką i uformować prostokąt. Dłuższy bok prostokąta powinien być mniej więcej równy obwodowi naszej foremki.
4. Ciasto zwinąć w rulon przełożyć do formy wysmarowanej wcześniej tłuszczem.
5. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
6. Babkę piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 50 minut.
7. Polewa: śmietankę kremówkę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej. Polewą polać ciasto i posypać orzechami i płatkami migdałowymi.