Tradycyjne pączki babci Gieni

Pączki to smaczna przekąska z ciasta drożdżowego, powstają z mąki, jajek, mleka i masła. Formowane są w spłaszczone kuleczki i nadziewane dżemem. Smażone na głębokim tłuszczu, co sprawia, że na zewnątrz są rumiane a w środku mięciutkie i puszyste.

Poniżej zaprezentuję Wam pyszny przepis na tradycyjne pączki – puszyste, mięciutkie i mega smaczne. Pączki pięknie wyrastają i zachowują swoją świeżość na długo. Dodatek ulubionego dżemu sprawia, że smakują rewelacyjnie.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka spirytusu

Przygotowanie

  • Przygotować zaczyn: pokruszone drożdże połączyć z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i 10 łyżkami mleka (ciepłego). Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • Przesiać mąkę, dodać do niej cukier, cukier wanilinowy, roztopione masło, spirytus, żółtka, resztę ciepłego mleka oraz zaczyn. Ciasto wymieszać drewnianą łyżką następnie wyrabiać ręcznie przez ok. 10 minut.
  • Gotowe ciasto przełożyć do miski opruszonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 h w ciepłe miejsce.
  • Gotowe ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm.
  • Przy użyciu foremki wykrawać kółeczka i formować z nich kuleczki. Odkładać na stolnicę opruszoną mąką i przykryć ściereczką na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia.
  • Smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć ręcznikiem papierowym.
  • Pączki nadziewać marmoladą zaraz po upieczeniu, najlepszej za pomocą szprycy lub strzykawki. Posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *