Kruche ciasto z dżemem

Delikatne i bardzo smaczne kruche ciasto z dżemem. Ciasto jest mięciutkie, słodkie, idealne do popołudniowej kawki. Można je przygotować z dowolnym, ulubionym dżemem lub owocami.

Kruche ciasto z dżemem jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a smakuje naprawdę świetnie. Przekonacie się sami, jeśli wypróbujecie poniższy przepis.

Przepis na kruche ciasto z dżemem

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej 
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 350 g miękkiego masła 
  • pół szklanki cukru 
  • 600 g marmolady 
  • 2 jajka 
  • 2-4 łyżki śmietany – jeśli ciasto będzie za twarde 

Wykonanie

  1. Mąkę, jajka, masło, proszek, cukier, śmietanę umieszczamy na stolnicy i zagniatamy ciasto. 

  2. Ciasto dzielmy na 2 części. Wstawiamy do lodówki na godzinę. 

  3. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia. Wykładamy jedną cząść ciasta. 

  4. Na cieście równomiernie rozsmarowujemy marmoladę.

  5. Drugą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez godzinę, grzanie góra-dół. Po upływie połowy czasu włączamy grzanie tylko od dołu. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

“Komentarz do Kruche ciasto z dżemem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewiętnaście − dziewięć =