Zupa z kurczakiem i makaronem
To jedna z moich ulubionych zup z kurczakiem, która jest bardzo sycąca i dostarcza sporo wartości odżywczych. Najczęściej szykuję ją w sezonie jesienno-zimowym, bo fajnie rozgrzewa i wtedy smakuje najlepiej.
Przepis na zupę z kurczakiem i makaronem jest bardzo prosty, a zupka naprawdę pyszna. Zazwyczaj robię ją na niedzielnym rosole, wówczas wychodzi bardzo aromatyczna. Zapraszam na przepis na pyszną zupę z kurczakiem i makaronem z dodatkiem pieczarek, papryki i kukurydzy. Jest naprawdę pyszna!
ZUPA Z KURCZAKIEM I MAKARONEM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 2,5 l bulionu drobiowego
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki przyprawy gyros
- sól
- pieprz
- 200 g makaronu tagliatelle
Wykonanie
- Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić curry, przyprawą gyros, solą, pieprzem i słodką papryką. Przełożyć na patelnię i podsmażyć na odrobinie tłuszczu.
- Cebulę pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem roztopić odrobinę masła i przełożyć cebulę, chwilę podsmażyć.
- Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paseczki, przełożyć do cebuli.
- Pieczarki pokroić w plastry i również przełożyć do garnka. Dusić razem przez kilka minut.
- Do garnka dodać usmażonego kurczaka, zalać bulionem i dusić przez 25 minut, pod przykryciem na małej mocy palnika. Pod koniec dodać kurkumę i kukurydzę. Następnie wlać śmietankę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na talerz nałożyć porcję makaronu i zalać gorącą zupą.