Zielony chleb ze szpinakiem

Zielony chleb ze szpinakiem

Lubicie nietypowe wypieki? Ten zielony chleb ze szpinakiem nie tylko ciekawie wygląda, ale też wspaniale smakuje. To również świetny pomysł na wykorzystanie szpinaku, który pozostał w lodówce.

Przepis na zielony chleb ze szpinakiem jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Wystarczy tylko połączyć ze sobą odpowiednie składniki w określonych proporcjach i upiec. Spróbuj jak aromatyczny i pożywny jest ten domowy chlebek ze szpinakem.

ZIELONY CHLEB ZE SZPINAKIEM PRZEPIS

Składniki

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Przygotowanie

1. W misce umieścić szpinak, mleko, ocet, cukier oraz sól. Zblendować na papkę.

2. Do powstałej masy dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.

3. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia.

4. Piec w 200 stopniach przez 35 minut, do tzw. suchego patyczka.

Zielony chleb ze szpinakiem przepis
chleb szpinakowy

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 − dziewięć =