Zielony chleb ze szpinakiem
Lubicie nietypowe wypieki? Ten zielony chleb ze szpinakiem nie tylko ciekawie wygląda, ale też wspaniale smakuje. To również świetny pomysł na wykorzystanie szpinaku, który pozostał w lodówce.
Przepis na zielony chleb ze szpinakiem jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Wystarczy tylko połączyć ze sobą odpowiednie składniki w określonych proporcjach i upiec. Spróbuj jak aromatyczny i pożywny jest ten domowy chlebek ze szpinakem.
ZIELONY CHLEB ZE SZPINAKIEM PRZEPIS
Składniki
- 150 g świeżego szpinaku
- 350 g mąki pszennej chlebowej
- 200 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Przygotowanie
1. W misce umieścić szpinak, mleko, ocet, cukier oraz sól. Zblendować na papkę.
2. Do powstałej masy dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
3. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia.
4. Piec w 200 stopniach przez 35 minut, do tzw. suchego patyczka.