Zielona sałatka
Prosta, pyszna i szybka w przygotowaniu zielona sałatka do obiadu lub na grilla. Idealnie pasuje do wielu potraw mięsnych, ryb, a nawet do hamburgerów. Ta sałatka wspaniale wzbogaci każde danie, zarówno smakowo jak i kolorystycznie.
Przepis na zieloną sałatkę jest prosty i szybki. W smaku sałatka jest słodko-kwaśna i wyrazista. Jeśli potrzebujecie pomysłu na smaczną sałatkę do mięsa to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
ZIELONA SAŁATKA PRZEPIS
Składniki
- 1 główka sałaty masłowej
- 4 ogórki gruntowe
- pęczek szczypiorku
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Z główki sałaty masłowej zdejmujemy po kolei wszystkie liście. Każdy liść płuczemy pod zimą, bieżącą wodą, a następnie delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Liście sałaty rwiemy w dłoniach na mniejsze kawałki.
2. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
3. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy.
4. Śmietanę mieszamy z jogurtem, sokiem z cytryny, cukrem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
5. Składniki przekładamy do miski, dodajemy sos i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do lodówki, by składniki się przegryzły.