Zasmażana marchewka z groszkiem
Gotowana marchewka z zielonym groszkiem, zagęszczona zasmażką mączną na maśle to przepyszny dodatek do obiadu. Przepis jest niezwykle prosty, a składniki tanie i łatwo dostępne.
Zasmażana marchewka z groszkiem ma subtelny maślany smak i doskonale pasuje do ryby czy mielonych kotletów. Można również jeść ją samą, lub nawet dodać do zupy. Jeśli nigdy wcześniej nie mieliście okazji przygotować tej pysznej potrawy, to koniecznie musicie spróbować.
ZASMAŻANA MARCHEWKA Z GROSZKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 1 kg marchewek
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 ml wody
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
1. Marchewki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
2. Pokrojoną marchew przełożyć do garnka i zalać 250 ml wodą. Dodać cukier, sól i doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając.
3. Po zagotowaniu przykryć pokrywką i gotować na mniejszej mocy palnika przez około 15 minut.
4. Po tym czasie do marchewki dodać masło i przesianą przez sito mąkę. Wymieszać.
5. Kolejno do garnka wsypać odsączony z zalewy zielony groszek. Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty.