Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym
Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym z dodatkiem ogórka kiszonego i papryki to bardzo smaczne i sycące danie, w sam raz na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele czasu ani wyszukanych składników. Zatem jeśli szukacie prostego i smacznego dania obiadowego to gwarantuję, że zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym to propozycja, która sprosta waszym oczekiwaniom.
PRZEPIS NA: ZAPIEKANKA RYŻOWA Z MIĘSEM MIELONYM
Składniki
- 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
- 2 torebki ryżu
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 4 ogórki kiszone
- 200g sera żółtego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawa do mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie
1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
2. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kosteczkę cebulę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy mięso, przyprawiamy przyprawami i smażymy około 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Chwilę podduszamy.
3. Ogórki kiszone i paprykę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem układamy warstwami:
- ryż
- mięso z cebulą i koncentratem
- ogórki
- papryka
- starty ser
4. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 min.
Szybko i smacznie
Super nawet mąż chwalił i chciał dokładkę ale już nie było 😄
Meeeega przepyszna zapiekanka 😋😋
Znika z talerza równie szybko, jak szybko się ją robi 👍
Super, że smakowało 🙂
Meeeega przepyszna zapiekanka 😋😋
Znika z talerza równie szybko, jak szybko się ją robi 👍