Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym z dodatkiem ogórka kiszonego i papryki to bardzo smaczne i sycące danie, w sam raz na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele czasu ani wyszukanych składników. Zatem jeśli szukacie prostego i smacznego dania obiadowego to gwarantuję, że zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym to propozycja, która sprosta waszym oczekiwaniom.

PRZEPIS NA: ZAPIEKANKA RYŻOWA Z MIĘSEM MIELONYM

Składniki

  • 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 2 torebki ryżu
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ogórki kiszone
  • 200g sera żółtego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie

1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.

2. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kosteczkę cebulę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy mięso, przyprawiamy przyprawami i smażymy około 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Chwilę podduszamy.

3. Ogórki kiszone i paprykę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem układamy warstwami:

  • ryż
  • mięso z cebulą i koncentratem
  • ogórki
  • papryka
  • starty ser

4. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 min.

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym przepis
Zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.7 / 5. Oddanych głosów: 32

Komentarze do “Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym”

  1. Meeeega przepyszna zapiekanka 😋😋
    Znika z talerza równie szybko, jak szybko się ją robi 👍

  2. Meeeega przepyszna zapiekanka 😋😋
    Znika z talerza równie szybko, jak szybko się ją robi 👍

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × 4 =