Zapiekanka obiadowa z tortellini i pieczarkami
Tortellini to nic innego jak włoskie prożki, które można zakupić z różnym nadzieniem. Dzięki temu za każdym razem przygotowując z ich dodatkiem sałatkę, zapiekankę czy inne danie, może ono smakować całkiem inaczej. Wszystko zależy od tego, z jakim nadzieniem tortellini wybierzemy.
W tym wpisie zaprezentuję Wam super przepis na pyszną zapiekankę z tortellini i pieczarkami. Jeśli chodzi o nadzienie samych pierożków, możecie wybrać dowolne, wedle smaku i uznania. Sama zapiekanka smakuje naprawdę świetnie. Składa się z prostych składników, które zakupicie w każdym sklepie. Taka zapiekanka z tortellini i pieczarkami będzie idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny.
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ OBIADOWĄ Z TORTELLINI I PIECZARKAMI
Składniki
- 250 g ulubionej szynki
- 250 g pierożków tortellini
- 250 g pieczarek
- 200 g żółtego sera
- 200 ml śmietany 18%
- 1 cebula
- 3 łyżki ketchupu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę. Następnie wykładamy na patelnię i podsmażamy na odrobinie masła.
- Pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebuli.
- Pierożki tortellini gotujemy al’dante w wodzie z dodatkiem soli.
- Szybkę kroimy w kosteczkę, przesypujemy na patelnię z cebulą i pieczarkami.
- Następnie na patelnię wlewamy śmietanę i dodajemy ketchup. Całość doprawiamy sola oraz pieprzem. Na sam koniec, dodajemy ugotowane pierożki tortellini oraz starty na tarce ser żółty, delikatnie mieszamy.
- Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piernika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut.