Zapiekanka naleśnikowa
Zapiekanka naleśnikowa to propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle pyszne. Z pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Wykonanie zapiekanki naleśnikowej nie wymaga dużo pracy i jest świetną opcją na wykorzystanie zalegających w lodówce pieczarek i parówek. Doskonale sprawdzi się jako awaryjny obiad, kiedy nie mamy czasu na spędzanie długich godzin w kuchni. Jeśli poszukujecie pomysłu na obiad bądź kolację, która zachwyci domowników, to zapiekanka naleśnikowa spełni wasze oczekiwania.
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ NALEŚNIKOWĄ
Składniki
Naleśniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki gazowanej wody
- 2 jajka
- szczypta soli
Pozostałe:
- 8 dobrej jakości parówek
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 200 g żółtego sera
- sól, pieprz
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie
1. Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól i wszystko razem zmiksować.
2. Patelnię rozgrzać i posmarować cienko olejem używając np. silikonowego pędzelka.
3. Na rozgrzaną patelnię wylać ciasto naleśnikowe i rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć z obu stron parę minut do zarumienienia.
4. Pieczarki i cebulę pokroić w kosteczkę. Następnie na patelni rozgrzać odrobinę masła i zeszklić na nim cebulkę. Dodać pieczarki i dusić do momentu, aż odparuje z nich woda. Całość doprawić solą i pieprzem.
5. Na dwa przeciwległe boki naleśnika ułożyć po jednej parówce (dwie na jednego naleśnika). Następnie obie parówki zawinąć ku środkowi. Tak przygotowane naleśniki z parówkami umieścić w naczyniu żaroodpornym.
6. Powstałe wnęki między parówkami wypełnić pieczarkami. Całość posypać startym żółtym serem.
7. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez około 15-20 minut do momentu roztopienia się sera.
8. Gotowe danie posypać szczypiorkiem i podać z ketchupem lub innym ulubionym sosem.