Zapiekanka naleśnikowa

Zapiekanka naleśnikowa to propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle pyszne. Z pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Wykonanie zapiekanki naleśnikowej nie wymaga dużo pracy i jest świetną opcją na wykorzystanie zalegających w lodówce pieczarek i parówek. Doskonale sprawdzi się jako awaryjny obiad, kiedy nie mamy czasu na spędzanie długich godzin w kuchni. Jeśli poszukujecie pomysłu na obiad bądź kolację, która zachwyci domowników, to zapiekanka naleśnikowa spełni wasze oczekiwania.

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ NALEŚNIKOWĄ

Składniki

Naleśniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki gazowanej wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Pozostałe:

  • 8 dobrej jakości parówek
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie

1. Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól i wszystko razem zmiksować.

2. Patelnię rozgrzać i posmarować cienko olejem używając np. silikonowego pędzelka.

3. Na rozgrzaną patelnię wylać ciasto naleśnikowe i rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć z obu stron parę minut do zarumienienia.

4. Pieczarki i cebulę pokroić w kosteczkę. Następnie na patelni rozgrzać odrobinę masła i zeszklić na nim cebulkę. Dodać pieczarki i dusić do momentu, aż odparuje z nich woda. Całość doprawić solą i pieprzem.

5. Na dwa przeciwległe boki naleśnika ułożyć po jednej parówce (dwie na jednego naleśnika). Następnie obie parówki zawinąć ku środkowi. Tak przygotowane naleśniki z parówkami umieścić w naczyniu żaroodpornym.

6. Powstałe wnęki między parówkami wypełnić pieczarkami. Całość posypać startym żółtym serem.

7. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez około 15-20 minut do momentu roztopienia się sera.

8. Gotowe danie posypać szczypiorkiem i podać z ketchupem lub innym ulubionym sosem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

13 + cztery =