Zapiekana kasza ze śliwkami

Zapiekana kasza ze śliwkami

Sezon na śliwki w pełni, dlatego mamy dla was kolejny fajny sposób na ich wykorzystanie. Tym razem jest to zapiekana kasza ze śliwkami. Danie niezwykle proste, smaczne i pożywne. Doskonale sprawdzi się na słodkie śniadanie, kolację lub na przekąskę w ciągu dnia. Przepis na zapiekaną kaszę ze śliwkami jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Jeśli lubicie takie słodkie posiłki, to koniecznie wypróbujcie. A jeśli macie dużo śliwek to polecamy również sprawdzić nasz poprzedni przepis na sernik ze śliwkami pod kruszoną.

ZAPIEKANA KASZA ZE ŚLIWKAMI PRZEPIS

Składniki

  • 10 śliwek
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru
  • garść płatków migdałów

Przygotowanie

  1. Do rondelka wsypujemy kaszę jaglaną, dodajemy mleko, cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.

  2. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki.

  3. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę kaszy jaglanej, na niej układamy śliwki i całość przykrywamy pozostałą kaszą.

  4. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.

  5. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 minut.
Zapiekana kasza ze śliwkami przepis
Przepis na zapiekaną kaszę ze śliwkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 21

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziesięć + osiemnaście =