Zapiekana kasza ze śliwkami
Sezon na śliwki w pełni, dlatego mamy dla was kolejny fajny sposób na ich wykorzystanie. Tym razem jest to zapiekana kasza ze śliwkami. Danie niezwykle proste, smaczne i pożywne. Doskonale sprawdzi się na słodkie śniadanie, kolację lub na przekąskę w ciągu dnia. Przepis na zapiekaną kaszę ze śliwkami jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Jeśli lubicie takie słodkie posiłki, to koniecznie wypróbujcie. A jeśli macie dużo śliwek to polecamy również sprawdzić nasz poprzedni przepis na sernik ze śliwkami pod kruszoną.
ZAPIEKANA KASZA ZE ŚLIWKAMI PRZEPIS
Składniki
- 10 śliwek
- 100 g kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru
- garść płatków migdałów
Przygotowanie
- Do rondelka wsypujemy kaszę jaglaną, dodajemy mleko, cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.
- Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki.
- Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę kaszy jaglanej, na niej układamy śliwki i całość przykrywamy pozostałą kaszą.
- Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
- Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 minut.