Co zrobić, żeby sałatka nie podeszła wodą? Cenne wskazówki
Wodnista sałatka… chyba każdemu z nas przydażyło się przygotować taką sałatkę. W takim przypadku sałatka traci na smaku i nie jest już taka apetyczna. Zdarza się tak głównie przy sałatkach ze świeżych warzyw i owoców. Co zrobić, żeby sałatka nie podeszła wodą? Dzisiaj mamy dla was kilka cennych wskazówek, które pomogą w pewnym stopniu zniwelować ten problem.
- Sałatkę najlepiej przygotować tuż przed podaniem na stół. W ten sposób warzywa nie zdążą puścić wody.
- Składniki, które myjemy, powinno się dokładnie osuszyć. Często sałatę, którą dodajemy do większości sałatek wrzucamy wprost spod kranu. Aby uniknąć wody w sałatce dokładnie osusz wszystkie warzywa ręcznikiem papierowym, który pochłonie nadmiar wody.
- Sosy również są odpowiedzialne za podejście wody w sałatce, dlatego w miarę możliwości sałatkę polej sosem tuż przed podaniem.
- Sałatkę doprawiać pod sam koniec, bo od soli warzywa puszczają wodę tracąc jędrność.
- Z warzyw takich jak pomidory czy świeże ogórki można wydrążyć środki, w których znajduje się najwięcej wody.
- Produkty w zalewie takie jak groszek, kukurydza, tuńczyk w sosie własnym i inne dokładnie odsączamy z zalewy.
- Wykorzystaj w sałatce składniki, które chłoną nadmiar wody, np. ryż czy ziemniaki.